Foto: Johan Nilsson/ TT
Foto: Johan Nilsson/ TT
Stormen drar in

Klass 2-varning när Egon kommer

Emil Björck, meteorolog: Det blir en blåsig kväll och natt
1:33 min

Under kvällen är det risk att vindbyarna över länet når stormstyrka och nu går SMHI ut med en så kallad klass 2-varning. Ovädret har fått namnet Egon.

Vi har ett besvärligt väder framför oss denna lördag. Under förmiddagen snöar det i länet, men temperaturen stiger och snöfallet övergår i regn, innan det upphör under eftermiddagen. Då blåser det i stället upp, och under eftermiddagen blir det risk för mycket hårda vindbyar. Under kvällen kan vindbyarna nå stormstyrka, det vill säga uppemot 25 meter per sekund. Stormen har fått namnet Egon, och orsakade stora problem i Skottland.

Och SMHI utökar nu med en klass 2-varning för hela Götaland, med risk för stormbyar. Emil Björck, meteorolog på SMHI förklarar varför:
– De senaste rapporterna säger att lågtrycket fördjupas och då kan vindbyarna nå 25 meter per sekund, och då passerar vi gränsen för en klass 2-varning.

Den varningen gäller för kvällen och natten, under eftermiddagen gäller en klass 1-varning med risk för hårda vindbyar.

– Tidigt söndag morgon avtar vindarna men det blir en blåsig kväll och natt, säger Emil Björck.

Det här får också trafikverket att ställa in tågtrafiken på flera sträckor i västra och södra Sverige. Avstängningen gäller trafik på de banor där det finns risk för att träd blåser omkull. Avstängningarna rör bland annat sträckorna Halmstad-Värnamo, Varberg-Borås, Helsingborg-Kävlinge, Uddevalla-Strömstad. Trafiken beräknas tidigast komma igång under söndagen, enligt Trafikverkets prognos.

Så här definierar SMHI klass 2-varningen:

Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".