Bild från ballonghusets uppförande tagen av Axel Stake är nu återfunna. Foto: Grenna Museum Polarcenter.
1 av 2
Bild från ballonghusets uppförande tagen av Axel Stake är nu återfunna. Foto: Grenna Museum Polarcenter.
Färglagd bild över Virgo hamn på Danskön tagen av Axel Stake. Foto: Grenna Museum Polarcenter.
2 av 2
Färglagd bild över Virgo hamn på Danskön tagen av Axel Stake. Foto: Grenna Museum Polarcenter.
Gränna

Försvunna bilder hittade 100 år senare - på museet

Håkan Jorikson, museichef: Det var häftigt
1:34 min

I hundra år har bilder från Andréexpeditionen varit försvunna, bilder som var tagna av ingenjören Axel Stake. Men nu visar det sig att bilderna under alla dessa år har legat på just Grenna Museum Polarcenter.

Den 11 juli 1897 lyfte Grännasonen S.A. Andrées mytomspunna polarexpeditionen från Danskön på spetsbergen för att flyga med vätgasballong över Nordpolen, bara ett par dagar senare kraschade de ju och först 30 år senare hittades deras kvarlevor på Vitön. Ingenjören Axel Stake var den som ansvarade för vätgasproduktionen innan expeditionen lyfte och han fotade en hel del. Men de bilderna har alltså varit spårlöst försvunna i mer än hundra år.

Tills nu. När Stake dog i början av 1900-talet ärvde en okänd man vid namn C G Roos af Hjelmsäter bilderna och lämnade in dem till Andréemuseet i Gränna, och där har de alltså legat i hundra år. Håkan Jorikson som är museichef på Grenna Museum tycker att det är lustigt att bilderna faktiskt funnits på museet under hela denna tid.

– Egentligen är det ju komiskt. Man kan ju undra vad man håller på med på museet om man inte vet vad man har.

Men i och med att bilderna nu har hittats väcks nya frågor. Vem var egentligen C G Roos af Hjelmsäter? Och varför fick han bilderna av Axel Stake?

– Det kanske radiolyssnarna kan hjälpa till med, säger Håkan Jorikson.

Har du också tappat bort något och sedan hittat det precis där det borde ligga?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".