Okring 40 träd på Stig Edins skogsmark föll i stormen Egon. Foto: Eva Karlsson
Skogsägaren Stig Edin som äger skog i östra Höreda upptäckte att runt 40 träd på hans mark fällts i stormen. Foto: Eva Karlsson
Stormen Egon

Mindre skogsskador än befarat

Stormen Egon som drog in över Sverige i helgen orsakade mindre skogsskador än befarat, med tanke på vindhastigheterna som uppnåddes.

Skogskoncernen Södra gör bedömningen att skogsskadorna inte blev så allvarliga som de trott. Just nu pågår arbetet med att kartlägga skadornas omfattning, men vad de upptäckt hittills handlar det mest om mindre samlingar av nedblåsta träd i utsatta lägen. Störst är skadorna i Västra Götalands och Jönköpings län runt Vänern och Vättern. Enligt de första bedömningarna är dock skadornas omfattning efter Egon betydligt mindre än efter exempelvis stormarna Gudrun och Per 2005 respektive 2007 som skadade 75 respektive 16 miljoner kubikmeter i Götaland.

Den gemensamma uppfattningen från Lantbrukarnas Riksförbund och skogskoncernen Södra är att det inte ska vara några större problem att klara av situationen med befintliga resurser, däremot kan det bli lite omständligt på grund av utspriddheten.

De flesta skogsägare kommer nog att klara av arbetet själva.

Enligt trafikverket är inga vägar är avstängda, de håller på och har inspekterat i stort sett allt. Det kan vara någon enstaka väg som det fortfarande ligger träd på. Bilister bör ändå vara uppmärksamma då träd fortfarande kan falla eftersom stormen kan ha lyft upp träden ur marken men att de inte ramlat omkull ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".