Saltbil. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trafikverket: Därför kan inte vägarna bli halkfria

Trafikverket: Det är Sverige och vinter...
3:20 min

Glashala vägar mötte trafikanterna i Jönköpings län den här morgonen. – Det kan aldrig vara halkfritt på alla ställen, säger Trafikverket.

På P4 Jönköpings trafik- och serviceredaktion har telefonerna gått varma under morgonen, när mängder av trafikanter stött på blixthalkan - som bland annat lett till flera olyckor.

Men trots att man halkan var väntad har Trafikverket inte lyckats få bukt med den.

– Saltbilarna är ute och kör allt vad de kan men det är ju tyvärr så att det aldrig kan vara halkfritt på alla ställen samtidigt när det är sådant här väder, säger Lars Hedström på Trafikverkets presstjänst.

Det som lurat många trafikanter är att det på många håll varit flera plusgrader i luften, men minusgrader på vägbanorna.

Sedan förvärras det om det blåser, då slipar det till det ännu mer.

Men varför startar ni inte tidigare med saltningen?

– Det här är Sverige och det är vinter och det är inget överraskande med vädret. Man vet ju att det oftast är halkigast på morgnarna och kvällarna. Det är klart man kan åka ut tidigare än fyra, och det gör vi ju också, och åker hela nätterna. Men nu åkte man ut vid fyra, problemet är bara att om man saltar på ett ställe måste man tillbaka dit några timmar senare.

Kommentera gärna: Vilka krav kan man som bilist ställa på halkfria vägar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".