Jobbar efter 65.  Foto Claudio Bresciani/TT
1 av 2
Fler skulle behöva jobba längre för att minska försörjningsbehovet, enligt Svenskt näringsliv. Foto Claudio Bresciani/TT
Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Näringsliv

Äldre befolkning hot mot företagen

Anna Gillek Dahlström: Kommer bli ännu värre
2:01 min

Det största hotet mot att det ska gå bättre för företagen i Jönköpings län i framtiden är faktiskt invånarna själva.

Det slår arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv fast i en framtidsanalys för Jönköpings län som presenteras idag. Problemet är att vi är för få och för gamla, säger Anna Gillek Dahlström som är regionchef för Svenskt näringsliv i Jönköping:

Vi ser att befolkningsstrukturen blir allt äldre i länet. Tittar vi på de tio senaste åren så har vi fler än tiotusen fler som är äldre än 65. Det skapar ett försörjningsbehov där färre unga ska försörja fler äldre. Företagen behöver arbetskraft, och när vi inte jobbar längre än till 65 så uppstår det problem.

När Svenskt näringsliv nu gör en framtidsanalys för Jönköpings län har organisationen slagit ihop och analyserat en lång rad gamla rapporter från de senaste åren.

Där bekräftar man också många sanningar om Jönköpings län - som att vi fortfarande är ett industrilän, där politiker och medborgare är positiva till företag. Många har jobb, men vi har lägre löner och lägre utbildning än genomsnittet för landet. Samtidigt som det är ganska lätt att få jobb är det färre som är intresserade av att starta eget.

Men det finns alltså påtagliga hot inför framtiden. Kort och gott handlar det om att det blir fler pensionärer och färre som arbetar. Dessutom är många av kommunerna i Jönköpings län särskilt hårt drabbade eftersom befolkningen och arbetskraften kommer att minska framöver:

– Har vi behov av arbetskraft idag så kommer det bli ännu värre då. Företag kanske väljer att flytta från regionen vilket skapar problem för de som är kvar, säger Gillek Dahlström.

Som det ser ut i dag är det invandringen som står för befolkningsökningen i länet. Även om antalet asysökande som kommer till Sverige inte varit så många sedan Bosnienkriget i början av 90-talet så behöver vi bli ännu fler, säger Anna Gillek Dahlström.

– Kan vi integrera dem väl i samhället, ge dem ett språk och få ut dem på arbetsmarknaden snabbt med en kompetens som behövs här så tror jag att det leder till bättre integration också, säger Gillek Dahlström - som också menar att det är upp till företagen att visa sin attraktivitet.

Kommentera gärna: Håller du med Svenskt näringsliv i deras framtidsanalys om Jönköpings län?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".