Marcus Eskdahl (S), gruppledare landstingsstyrelsen
Marcus Eskdahl, gruppledare för S i Region Jönköpings län. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

(S) kräver visselblåsfunktion för vårdanställda

Marcus Eskdahl (S): Det måste finnas en sådan möjlighet
1:26 min

Vårdanställda saknar en funktion att slå larm om missförhållanden anonymt, nu kommer krav från politiskt håll.

Nu kommer krav även från politiskt håll att Region Jönköpings län, tidigare landstinget, ska ha en funktion där anställda kan slå larm om missförhållanden och oegentligheter inom vården och andra verksamheter. Men politiken är splittrad i frågan, socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige Marcus Eskdahl tycker det bör införas.

– Är det så att det sker missförhållanden utav allvarlig art så måste det finnas en möjlighet att kunna anmäla det som arbetstagare i en offentlig organisation, säger han.

Som P4 Jönköping berättade i går vill revisionen att Regionen ska införa en sådan här funktion där anställda anonymt kan slå larm, så kallade visselblåsare, men både det borgerliga styret och landstingsledningen har så långt sagt nej. Den här funktionen finns i Jönköpings kommun i dag, men vårdanställda i länet har alltså inte möjlighet till detta.

Marcus Eskdahl tycker att landstinget för fel som säger nej till det här.

– Om man känner en svårighet att gå till sin chef, då måste det finnas andra sätt att kunna tala om dem.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".