Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Jönköpings län. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Jönköpings län. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Så ska Ulrika Geeraedts göra länet attraktivare

Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör: Sjuttio är det nya femtio
13 min

Ulrika Geeraedts är regionens nya utvecklingsdirektör.

Ulrika Geeraedts jobb är att utveckla tillväxten i regionen. Hon arbetar med frågor som rör infrastruktur, miljön, kultur, men också arbetsmarknad och näringsliv. Genom att samordna de här delarna ska hon skapa tillväxt i länet.

– Den frågan jag tror är den största framöver är kommunikationerna, så som höghastighetstågen. Det tror jag är en utvecklingsfaktor som är viktig för hela regionen.

Det största hotet mot att det ska gå bättre för företagen i Jönköpings län är att vi är för få i arbetande ålder. Det kunde P4 Jönköping berätta i dag. Men Ulrika Geeraedts säger att det problemet inte är unikt för Jönköpings län.

– Det är inte bara ett problem här, det är ju för att vi blir äldre. Jag skulle inte säga att vi är oattraktiva. Det finns en urbaniseringstrend, det finns en attityd där man flyttar till storstäderna, den trenden måste man ta med sig i det här.

Men håller du med om problemet?

– Det jag tror man ska göra är att man ska fundera på att de som är 65-85 och till och med äldre fortfarande har en massa att bidra med. Vi ska inte prata om dem som kostnader utan som tillgångar. Det kan handla om att man kan jobba längre, man kan vara involverad i sitt närsamhälle. Jag brukar säga att vara 70 är det nya 50.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".