Anders Lennartsson lagar telefonledningar. Foto: Håkan Eng/ Sveriges Radio
Anders Lennartsson lagar telefonledningar. Foto: Håkan Eng/ Sveriges Radio
Jönköpings län

Hektiska tider för kabelreparatörer

Anders Lennartsson: Vi har jättemycket att göra
2:44 min

Stormen Egon orsakade många brott av både telefonledningar och elledningar. Just nu pågår arbete med att reparera det som gått sönder. Mellan Stensjön och Björkeby jobbar reparatörer med att laga telefonledningar i dag.

Anders Lennartsson som arbetar för företaget Relacom och hans kollegor har haft och har fortfarande fullt upp med att reparera. Just nu finns de på plats mellan Stensjön och Björkeby där ett stomfällt träd kapat en telefonledning. Att laga ledningen kan ta tid då de måste få tillstånd att under arbetet stänga av vägen för att få upp kabeln över vägen. För att göra det tar de hjälp av väghållare eller polisen.  

Det är inte så lätt att stänga av vägen när vi har den halkan som vi har nu. Det krävs mycket innan man ska stänga av för det kan bli fler olyckor av att vi gör arbete på vägen.

En telefonledning kan antingen lagas genom att spänna ihop den trasiga ledningen igen, eller genom att byta till en ny ledning.

- Oftast kan man spänna ihop ledningen och skarva trådarna igen med speciella skarvklämmor. Är det mycket skadat får man byta ledningen den sträckan där felet finns.

Var det svårt att hitta just det här kabelbrottet?

- Här var det rätt uppenbart när det inte finns någonting mellan två stolpar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".