Isabell Velic, Emil Lindén och William Bergström har fått hälsoproblem av att vistas i skolans lokaler. De undervisas nu i en källarlokal. Foto: Susanna Hermansson/ Sveriges Radio.
1 av 2
Isabell Velic, Emil Lindén och William Bergström har fått hälsoproblem av att vistas i skolans lokaler. De undervisas nu i en källarlokal. Foto: Susanna Hermansson/ Sveriges Radio.
Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Mullsjö

50 elever sjuka - och lärare har slutat

Elever: Det har inte gått vara däruppe
5:05 min

På Trollehöjdskolan i Mullsjö mår ett stort antal elever och personal dåligt, trots att lokalerna sanerats på mögel och fukt.

Trollehöjdskolan i Mullsjö har haft problem med mögel sedan lång tid tillbaka. I december togs beslut om sanering av skolan. Men trots saneringen finns det problem kvar. Rickard Leo som är rektor på Trollehöjdskolan bekräftar att många är sjuka.

- Vi har ungefär 50 elever på en lista som har reagerat på lokalerna.

På vilket sätt har de reagerat?

- Det är allergiska problem med slemhinnor, ögon, näsa, hals, huvudverk och klåda i vissa fall. Vi jobbar med att försöka lösa det här.

Föräldrar har bland annat visat sitt missnöje på sociala medier.

- Jag kan delvis förstå att man är upprörd och frustrerad för att vi inte kommer till rätta med det. Men det är något som tekniska jobbar med och försöker få fram olika alternativ.

Det har gått så långt att personal på skolan valt att säga upp sig på grund av att de inte kunnat vara i lokalerna. Enligt Rickard Leo är det oklart när problemen är helt lösta.

- Min förhoppning är att man ska komma till rätta med det här innan vårterminen i alla fall. Jag har tyvärr inget svar på den frågan.

Undervisning i en källare utan fönster

Från och med den 20 februari kommer det finnas baracker som ersättningslokaler för de elever och personal som mår dåligt av de nuvarande lokalerna. De elever som mår dåligt nu kan välja att bli undervisade i källarvångingen på simhallen, men i den lokalen finns inga fönster. Emil Lindén går i nian på Trollehöjdskolan. Han är en av de 50 personerna som mått dåligt av skolans lokaler. Nu undervisas han i källaren till simhallen tillsammans med andra som också fått symtom.

- Det kliar på kroppen, jag får andningssvårigheter och blir täppt i luftrören.

Hur är det att ha undervisning i den här källaren?

- Det är ganska jobbigt, man hamnar efter. Men det är bara att leva med det, det är i alla fall bättre än inget.

Emil är i källaren hela dagarna och träffar inte sina klasskamrater alls. Det är elever från flera årskurser som undervisas i källaren och från nian har Emil bara en klasskamrat just nu. De andra eleverna går i årskurserna under honom, vilket han tycker är tråkigt.

Det är ju sista året, då vill man ju vara med klassen så mycket som det går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".