Nässjö simhall. Foto:Paul Zyra/ Sveriges Radio
1 av 3
Nässjö simhall. Foto:Paul Zyra/ Sveriges Radio
Lars Edin, konsult på Prevevo. Foto: Paul Zyra/ Sveriges Radio
2 av 3
Lars Edin, konsult på Prevevo. Foto: Paul Zyra/ Sveriges Radio
Anci Magnusson, socialdemokratiskt kommunalråd i Nässjö kommun. Foto: Jenny Almlöf/SR
3 av 3
Anci Magnusson, socialdemokratiskt kommunalråd i Nässjö kommun. Foto: Jenny Almlöf/SR
Nässjö

Konsult vill se ny simhall i Nässjö

Anci Magnusson (S): Det dyraste alternativet är inte rimligt
4:44 min

Ett nytt badhus i Nässjö kan komma att kosta mellan 75 och 157 miljoner kronor. Det visar den konsultrapport om simhallen som presenterades i dag.

Simhallen i Nässjö är från mitten av 1960-talet och har länge varit ordentligt sliten. P4 Jönköping har tidigare rapporterat om bland annat slitna omklädningsrum och läckor från simbassängen. Nödvändiga reparationer har senarelagts i väntan på beslut om simhallens framtid.

Företaget Predevo har undersökt ett 300-tal av Sveriges offentliga simhallar och konsulten Lars Edin är bekymrad över statusen för Nässjö simhall.

- Den är sämre än genomsnittet. Vi har kommit fram till att det inte lönar sig att renovera basängen när det gäller betongen och det är en väldigt hög kostnad.

I dag fick beslutsfattare i Nässjö ta del av den konsultrapport om simhallen som kommunen beställt. Konsultbolaget slår fast att det i längden blir dyrare att lappa och laga den nuvarande simhallen, än att bygga ett nytt. Rapporten ger fyra till fem förslag på nya badhus, som alla bör placeras bredvid det nuvarande. Det dyraste alternativet går på 157 miljoner kronor i byggkostnad, medan det billigaste kostar 75 miljoner. Skillnaden består bland annat i storleken på simbassängen och att hopptornet sparas in i de billigare alternativen. Den styrande rödgröna majoriteten lovar att lägga fram ett byggförslag på nytt badhus mot slutet av mandatperioden, men redan nu rensar det socialdemokratiska kommunalrådet Anci Magnusson bland förslagen.

- Jag tror inte att det allra dyraste alternativen med 157 miljoner kronor är rimligt. Det skulle ge väldigt höga driftskostnader. 157 miljoner kronor motsvarar allt som vi investerar i kommunen under ett år.

Måste Nässjö ha ett badhus?

- Vi vill att våra och ungdomar faktiskt ska klara det som skolan sätter som krav på simkunnighet.

När kommer den nya simhallen stå klar?

- Det kan jag inte exakt säga men det kommer att ta ett antal år innan den är klar.

Projekterings- och byggtiden beräknas till tre år, så ett nytt badhus kommer att stå färdigt tidigast 2020. Konsulten Lars Edin håller inte med Anci Magnusson om att de billigare alternativen blir bäst i långa loppet.

- Jag rekommenderar en helt ny anläggning. Men det finns delar på Nässjö simhall som man kan utnyttja.

Hur viktigt tycker du att det är att ha en simhall i Nässjö kommun?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".