Anne Pruul, Specialistpsykolog vid vuxenpsykiatrin på Ryhov
Anne Pruul, Specialistpsykolog vid vuxenpsykiatrin på Ryhov
Jönköpings län

Långa väntetider för självskade-behandling

Emma: Behandlingen räddar liv
2:08 min

Allt fler personer som mår psykiskt dåligt, skadar sig själv på olika sätt. Nu växer köerna av personer med självskadebeteende inom psykiatrin i Jönköpings län.

DBT står för dialektisk beteendeterapi. Det är en ganska omfattade behandling som riktar sig till personer med missbruk eller självskadebeteende. Under ett års tid får patienterna, via samtal flera gånger i veckan, hjälp att hitta mentala verktyg för att bryta sitt beteende. Metoden är mycket framgångsrik berättar Anne Pruul som är specialistpsykolog, vid vuxenpsykiatrin på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Den kombinerar individuell behandling med färdighetsträning i grupp, att man lär sig färdigheter att använda för att reglera känslor.

För att få den mest effektiva behandlingen, DBT-behandlingen, är köerna just nu upp till 1,5 år. Emma från Jönköping har mått psykiskt dåligt under hela sin uppväxt. Hon skar sig själv under många år och för henne blev DBT-behandlingen räddningen.

Det är ingen som vet om många av oss som har mått som vi gör hade levt i dag om vi inte hade fått den här hjälpen.

Så den här behandlingen, den här terapin den räddar liv?

– Absolut.

Emma har en diagnos som kallas emotionell instabil personlighetsstörning. Hon har mått psykiskt dåligt under hela sin uppväxt. Men tack vare DBT-behandlingen kan hon idag hantera sin ångest på ett bättre sätt.

– I de lägena där jag tidigare kanske har haft ångest och gått och skurit mig så kan jag idag använda DBT-färdigheterna, bli medvetet närvarande i situationen och andas mig igenom det.

Personer som skadar sig själv, på grund av psykisk ohälsa, blir bara fler och fler. Varannan som söker hjälp har under senaste halvåret försökt skada sig själv, visar undersökningar. Det innebär också att köerna för DBT-behandling växer, berättar Anne Pruul.  

– Väntetiderna för till exempel DBT är ett år till ett och ett halvt år och det är för längre.

Vad kan det få för konsekvenser för patienterna?

Den största effekten är att deras problematik blir långvarigare och naturligtvis att dom mår dåligt under längre tid.

Enligt Anne Pruul skulle resurserna inom psykiatrin behöva fördubbas för att få ner köerna till en rimlig nivå. Emma kommer alltid att få leva med sin diagnos, men i dag lever hon ett helt annat liv än för bara några år sen.

– Jag är självskadefri, är normalviktig, lever i en bra relation, och går på högskolan. Jag har ett fungerande socialt liv, så det är ju väldigt annorlunda från hur det kunde ha blivit.

Lyssna på hela Emmas historia i ljudklippet nedan.

Kommentera! Hur reagerar du på de långa väntetiderna?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".