Höghastighetståg (foto AP / Scanpix)

Öppen strid om höghastigetsbanan

Dan Segerson, reporter: Därför slåss de om tåget
4:07 min

Striden om höghastighetstågen hårdnar i södra Sverige. Fler kommuner ansluter sig till bråket om var sträckningen ska dras.

Det handlar om den planerade höghastighetsbanan. Alla är överens om att den ska byggas, och att den ska gå mellan Stockholm, Linköping, Jönköping, Borås och Göteborg. Men en förgrening av banan ska fortsätta söderut från Jönköping, och det är högst oklart vart den ska gå. Som vi tidigare har berättat strider Värnamo och Växjö om höghastighetsbanan.

Nu har konflikten trappats upp. Fler kommuner har anslutit sig till de respektive förslagen och båda lägren har tillsatt projektledare på varsitt håll, skriver Dagens Samhälle.

Värnamo/Ljungby har tillsatt en projektgrupp som ska övertyga regeringen om att streckningen ska gå via deras kommuner och Växjö har på andra sidan tillsatt en projektledare som ska jobba för att höghastighetståget ska till Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".