Valaffischer FP.  Foto: Helena Landstedt / TT
1 av 3
Trots en leende partiledare har FP haft svårt att attrahera väljarna. Foto: Helena Landstedt / TT
Anna Mårtensson. Pressbild, foto: Marie Wärnbring
2 av 3
Anna Mårtensson. Pressbild, foto: Marie Wärnbring.
Folkpartisten Magnus Olofsgård gästade P4 Morgon. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
3 av 3
Folkpartisten Magnus Olofsgård.Arkivbild, foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio.
Politik

Kris i FP: Nu kommer krav på förnyelse

Magnus Olofsgård (FP): Inte varit duktiga på att presentera visioner
2:22 min

Folkpartiet upplever sin värsta kris på länge, både lokalt och på riksnivå. 

Kommentera gärna: Behövs Folkpartiet? Varför? Varför inte?

Valresultet var rekordlågt och opinionssiffrorna efter valet visar att stödet fortsätter att minska och nu kommer också krav på förnyelse från folkpartister i Jönköpings län - både när det gäller partiledare och politik. 

– Jag skulle säga att vi har ett akut behov av förnyelse, säger Anna Mårtensson som är ledande folkpartist i Jönköpings kommun.

Valet i höstas var på många sätt en katastrof för Folkpartiet. Man gjorde ett av sina sämsta val någonsin, partiet tappade drygt var femte mandat. Störst stöd fick man i storstäderna och man har inte en enda riksdagsledamot norr om Uppsala. Av de 19 ledamöterna är tolv män - inte bra för ett jämställdhetsparti som Folkpartiet.

I Jönköpings län blev Folkpartiet det minsta riksdagspartiet och i flera kommuner i länet halverades antalet röster. Nu kräver flera ledande folkpartister i länet en förnyelse av politiken och en föryngring av företrädarna.

Vi har inte varit duktiga på att presentera visioner och bra socialliberala lösningar på fler politikerområden. Därför har vi blivit ett smalare parti, säger Magnus Olofsgård som är före detta ordförande för Folkpartiet i Jönköpings län.

Magnus Olofsgård menar att Alliansen varit bra för Sverige men inte lika bra för Folkpartiet och nu vill han se en friare roll, Folkpartiet lösgör sig från Alliansen och även försöker hitta samarbeten med de rödgröna partierna.

Och Anna Mårtensson håller med.

Under de här åren då måste Folkpartiet ta sig mycket större plats. Jag säger som Emil: "När i hundan ska man annars dricka sockerdricka"? Varken när man sitter i regering eller när man är i opposition. Nej, nu är det dags att dricka sockerdricka!! Nu ska vi tala om vad vi hade gjort om vi fick mer makt.

Anna Mårtensson menar även att det måste ske en förändring och föryngring när det gäller företrädare för Folkpartiet. Själv tänker hon lämna uppdraget i fullmäktige efter nästa val och då vill hon även se en ny partiledare.

– Det är ju så att det tillhör egentligen rollen man har som partiledare att locka röster, så även om man är väldigt bra på många sätt men inte lockar röster, då är det dags att lämna vidare till någon annan.

Även om det ser mörkt ut just nu för folkpartiet så ser Magnus Olofsgård framtiden an med tillförsikt.
 
Och partiledaren heter då?

– Det har jag inte en aning om, men jag är övertygad om att Björklund kommer bli utmanad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".