Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Foto: Lisa Lysell/Sveriges Radio
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Foto: Lisa Lysell/Sveriges Radio
Jönköping län

Här är yrkena som ger dig jobb i år

Mediestudenten Linnéa: Jag tänkte inte direkt på arbetslivet
1:32 min

Den som vill vara säker på att få ett jobb bör utbilda sig inom hälsa, vård eller pedagogik. Det visar Arbetsförmedlingens rapport som publicerades i dag.

Är du istället intresserad av att göra karriär inom media, kultur eller design kan du räkna med hård konkurrens. Karin och Linnéa studerar medieproduktion vid högskolan i Jönköping och de tycker att det är viktigt att studera något som man är intresserade av.

– Jag visste att det skulle bli svårt att få jobb, men det var värt det eftersom jag tycker att det är kul, säger Karin. 

– Jag tänkte inte direkt på arbetslivet när jag sökte till utbildningen, säger Linnéa. 

Vad tänker ni när det kommer rapporter om att det är svårt att få jobb inom ert område?

– Om man inte är kräsen, så tror jag att det finns många valmöjlighet eftersom det är en bred utbildning, säger Linnéa. 

I stort spås sysselsättningen öka med 46 000 personer under 2015 enligt TT.  Det är störst chans att få jobb inom yrkesområdena hälsa, vård eller pedagogik. Viktoria läser grundlärarutbildningen för elever årskurs 4-6, en utbildning som sannolikt kommer att leda till jobb. 

– Många som läser sista året på utbildningen har redan blivit lovade anställning, ibland redan ett år innan man är färdigutbildad, säger hon. 

Flest jobb skapas inom offentlig sektor, men många också inom hotell, restaurang och försäljning. Data/IT, bygg- och ingenjörsjobb efterfrågas också.

Skulle du välja utbildning efter arbetsmarknaden?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".