Pulver i kuvert. Foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Göran Melin. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
2 av 2
Göran Melin, räddningstjänsten. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköpings län

Efter pulverhoten höjs säkerheten

Göran Melin: Vill skapa någon form av oro
1:32 min

Sedan brev med misstänkt vitt pulver dykt på på postkontor runt om i landet höjer nu myndigheterna säkerheten och skärper rutinerna i Jönköpings län.

Oron gäller att det ska dyka upp brev som kan innehålla den dödliga mjältbrandsbakterien.

Göran Melin är ställföreträdande räddningschef i Jönköping och samverkar med polis och sjukvård om säkerheten. Han är tydlig med vad man ska göra om det dyker upp ett misstänkt brev.

Den viktigaste åtgärden, om man upptäcker ett brev eller försändelse med någon form av pulver, är att man lämnar försändelsen, lämnar rummet och stänger till det rummet. Sedan går man och tvättar händerna, kan man ta en dusch är det ännu bättre. Sedan kontaktar man polisen, som hanterar det vidare tillsammans med sjukvården och räddningstjänst.

Enligt Göran Melin handlar säkerhetsrutinerna om att vara beredda på att hantera farliga ämnen och - i de mest extrema fallen - mjältbrandsbakterier. Dödligheten är extremt hög för den som smittas av mjältbrand och oro finns för att någon ska skicka försändelser med mjältbrand som en form av terrorhandling.

Myndigheterna i Jönköpings län har nu tagit fram gemensamma rutiner mellan polis, räddningstjänst och sjukvård för hur de ska agera när de får in ett larm. Om någon får ett brev med misstänkt pulver i ska man kontakta polisen. Då kommer ett brandbefäl samt en eller två brandmän att åka till platsen.

I första läget kommer brandmännen att hjälpa dem som eventuellt fått pulvret på sig att tvätta av sig. Sjukvården kommer sedan att ta prover och följa upp hälsan hos den som drabbats.

Samtidig kommer polisen att ta hand om försändelsen för att kunna ta laboratorieprover och analysera kuvertet.

Räddningstjänsten kommer först att stänga av de lokaler där kuvertet hittats, för att avvakta provsvaren. Skulle det handla om ett giftigt ämne skulle man också sanera lokalerna.

Men Göran Melin tonar ner riskerna - det handlar om tidiga försiktighetsåtgärder.

– Det är minimala risker, de enda fallen jag känner till där det verkligen varit ett farligt ämne är för över tio år sedan i USA. Men de syftar väl till att skapa någon form av oro, säger Göran Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".