Sjuksköterska. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
1 av 2
Det är svårt att få tag i sommarvikarier inom vård och omsorg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Andreas Appelgren, sektionschef på Arbetsförmedlingen. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Andreas Appelgren ser att annonserna för sommarvikarierna kommer ut allt tidigare. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Sommarjobbare söks redan på hösten

Det är svårt att få tag på sommarpersonal inom vård och omsorg och annonserna kommer ut allt tidigare.

Svårigheter att få tag i personal inom vård och omsorg gör att annonserna om semestervikariat kommer ut allt tidigare. I exempelvis Värnamo kommer annonserna ut redan innan jul. 

– Det är för att säkerställa att vi verkligen hittar bra vikarier till sommaren. Det är stor konkurrens kring vikarierna och det är viktigt att vi är ute i god tid, säger Josefina Skepö, sektionschef för funktionshinderomsorgen i Värnamo.

Det kan tyckas avlägset med sommar, sol och bad. Men bland många personalansvariga pågår semesterplaneringen för fullt. Numera kommer de första annonserna om semestervikariat ut redan på hösten.

– För några år sedan kom de flesta sommarjobben ut i februari och mars, men nu är det i november och december. Framför allt när det gäller offentlig sektor, och då pratar jag om kommuner och landsting, säger Andreas Appelgren, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Det är inom vård och omsorg som personal söks i ett mycket tidigt skede. Av de drygt 60 sommarjobb i Jönköpings län som just nu ligger ute är nästan alla inom offentlig sektor.

I Värnamo som de senaste åren annonserat tidigt är förhoppningen stor att kunna få tag i bra ersättare när den ordinarie personalen går på semester.

– Det är inte alltid vi konkurrerar med andra, utan vi vill ju också ge möjlighet att säkra upp för de som söker att de får sommarjobb där de vill ha ett sommarjobb, säger Josefina Skepö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".