Mynt. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Jönköping

Årets fattigaste månad påverkar kollekten

Torgny Wirén, präst: Märks lite grann faktiskt
3:41 min

Vi har årets fattigaste helg framför oss och det märker kyrkorna av på vår minskade givmildhet.

Efter juletid är det tunt i mångas plånböcker - faktiskt sägs det här vara årets fattigaste helg. Och det här märker till och med kyrkorna av när de räknar kollekten.

– Det märks lite grann faktiskt. Sen är det ju mer folk i jul- och adventstid, det påverkar ju också, säger Torgny Wirén som är präst i Sofiakyrkan, svenska kyrkan i Jönköping.

Även annonssidan Blocket märker av att det är en så kallad fattigmånad, fler vill nämligen sälja saker. Blcoket har en 20-30 procent ökad försäljning i januari jämfört med andra månader under året.

– I januari ser vi det som vi skämtsamt brukar kalla "fulklappar", det vill säga julklappar man inte är helt nöjd med, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

Torgny Wirén tror att januari handlar om prioriteringar.

– Man har ju ett ansvar att familjen ska ha mat på bordet, och det är ju första ansvaret. När det är tillgodosett kan man gå till cirklarna utanför, så absolut att det påverkar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".