Öde hus i Mullsjö. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Mullsjö

Nu ska ödehusen rivas

Linda Danielsson: De har stått och förfallit
2:01 min

En mycket segdragen hushistoria är nu nära sin lösning i Mullsjö.

Det handlar om två öde hus i ett bostadsområde som nu köps av Mullsjö kommun - allt för att bli av med dem, berättar Mullsjös kommunalråd Linda Danielsson.

– I första hand är det för att vi vill få bort husen. De står där uppe, ser inte så vackra ut och är en hälsorisk. De kan rasa eller någon kan fastna där eller så. Vi känner att vi vill ha bort de här husen, det har varit en långdragen historia och vi känner det får vara nog nu, vi vill ha bort dem.

De två historiska husen, så kallade Stinsbostäderna, köptes av en privatperson när Mullsjös centrum byggdes om för tiotalet år sedan. Husen lastades då på lastbilstrailers och fraktades till tomter på Duvgatan - där de sedan blev stående på släpen. Husen förföll och grannarna klagade på husen, som bland annat började bli farliga lekplatser för barnen.

Efter flera strider med köparen, bland annat om bygglov, såg kommunen ut att förlora - tills husen hamnade hos kronofogden.

Möjligheten fanns just nu, de var ute på exekutiv auktion och då hade vi möjligheten att buda in de här tomterna med hus och det som stod på.

Nu köper man alltså tillbaka tomterna och det som står på dem - för sammanlagt cirka 200 000 kronor, bara detaljer återstår. Husen är så förfallna att det, enligt Danielsson, inte finns något annat val än att riva dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".