Göran Hägglund
Göran Hägglund. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio

Hägglund (KD): Kan tjäna på att politiken drar åt vänster

"Det här är inte en optimal lösning för Sverige"
1:47 min

Det är fortfarande oklart om Alliansen kommer presentera en gemensam budget i vår. För att regeringen ska få igenom sin budget måste statsminister Stefan Löfven (S) söka stöd för hos Vänsterpartiet. Det skulle Alliansen kunna tjäna på i nästa val, säger Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund från Jönköping i Ekots lördagsintervju.

Lyssna på Ekots lördagsintervju

– Man kan diskutera det här med politiken på kort och lång sikt. Man skulle ju kunna resonera så här att våra möjligheter att vinna valet 2018 skulle kunna öka om politiken drar åt vänster.

Om allianspartierna ska lägga en gemensam budgetmotion i vår, eller om partierna ska lägga egna, avgörs enligt Göran Hägglund av stämningen i partierna.

Han menar också att det handlar om vad som efter analys väger tyngst; behovet av att profilera det egna partiet eller att visa enighet inom alliansen.

Men för regeringen innebär osäkerheten att Stefan Löfven måste förhandla med Vänsterpartiet för att inte riskera ett nederlag i riksdagen. Trots att Göran Hägglund tycker att det innebär en sämre politik för Sverige.

Decemberöverenskommelsen som gör det möjligt för en minoritetsregering att få igenom sin budget har mött hård kritik bland borgerliga debattörer. Det har sagts att Alliansen lagt sig platt för Löfven och att Alliansen självmant avstod chansen att vinna ett extraval.

Men de kritikerna har inte förstått att det inte fanns något rimligt alternativ, menar Göran Hägglund:

– Jag är den första att säga att det här är inte en optimal lösning för Sverige.

Men den bästa?

– Men den minst dåliga. Det bästa av mediokra alternativ. För att Sverige måste kunna regeras. Sverige måste kunna få budgetar för att landet ska fungera och väldigt många av de som är kritiska behöver inte tänka den tanken, att hur skulle det vara istället då?

– Många av de som tycker att Sverige behöver en annan regering och såg kanske nyvalet som en möjlighet att få den regeringen, kanske lite orealistiskt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".