Julia Jönsson verksamhetschef Bryggan Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
1 av 2
Julia Jönsson verksamhetschef Bryggan Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio
Bryggan i Värnamo. Där bor ensamkommande flyktingbarn. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Bryggan i Värnamo. Där bor ensamkommande flyktingbarn. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Ingen letar efter försvunna flyktingbarn

Julia Jönsson: De har inte valt det här
2:03 min

Ingen vet hur många de är, ingen vet var de är eller vad de gör. Ensamkommande flyktingbarn försvinner spårlöst i länet och ingen letar efter dem.

Exakt hur många barn som försvunnit i Jönköpings län vet ingen, men det kan handla om ett tiotal barn om året. Eftersom barnen anses lämna kontakten med Migrationsverket frivilligt, så letar ingen efter dem.

Förra året försvann två barn från HVB-hemmet Bryggan i Värnamo.

– Vi kallar det inte att försvinna, vi säger att de avviker. Vi har varit väldigt förskonade här, säger Julia Jönsson som är verksamhetschef på HVB-hemmet Bryggan i Värnamo.

Om det försvunna barnet ska efterlysas av polis görs det av en god man eller särskild vårdnadshavare i samarbete med socialsekreterare. Inte av exempelvis boendet där barnet fått plats och sedan försvunnit från.

Förra året kom 7046 barn under 18 år till Sverige utan mamma, pappa eller någon annan vårdnadshavare. Utav dem är vid årets slut 310 barn försvunna. Det betyder att drygt fyra av hundra barn är borta. Varför de avviker från ett boende finns det inget svar på.

Om de inte kontaktar oss i efterhand så vet vi inte, vi får inget svar på varför, säger Julia Jönsson.

Det går inte att fråga barnen, eftersom de är borta.

– Vi kan inte tvinga barnen att vara kvar, säger Julia Jönsson.

I Jönköpings län finns i dag de ensamkommande flyktingbarnen i alla länets kommuner och det finns 269 platser. På ett år blir det betydligt fler barn som passerar genom de olika boendena, exempelvis blir en del utvisade. Nästan 500 barn finns i ett boende för ensamkommande flyktingbarn under en kortare eller längre tid varje år i Jönköpings län.

Anledningen till att det inte finns någon uppgift om försvunna barn för varje län är att ett försvunnet barn kan dyka upp i något annat län och är då inte längre är försvunnet.

Om den nationella statistiken för barn som inte längre finns på ett boende i Sverige, räknas om till vårt län, så handlar det om ett tiotal barn om året som bara är försvunna.

– Om jag hade varit i den situationen så vet jag inte vad jag hade gjort. Hade jag stannat, hade jag stuckit, hur hade jag mått? frågar sig Julia Jönsson.

Man kan inte tycka att de bara ska vara tacksamma, det är inte rätt, för de har inte valt det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".