Mariana Anderson med den nya slags endoskopin. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Mariana Anderson med den nya slags endoskopin. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Eksjö

Ny teknik ska underlätta diagnostisering

Greger Olsson, överläkare: Nu kan man slippa operation
1:29 min

Höglandssjukhuset i Eksjö blir först i Småland med att kunna utföra ultraljudsundersökningar inne i kroppen.

Tidigare har läkare varit begränsade till att bara kunna se insidan av organen med en kamera längst ut på en slang, så kallad endoskopi. Men med den nya tekniken kan de nu även se bakom väggarna med hjälp av ultraljud.

– Jätteroligt att vi kan vara först med något i Småland. Det är roligt med teknisk utveckling som gynnar patienterna, säger Greger Olsson som är överläkare på Höglandssjukhuset.

Precis som med gastroskopi är det här en undersökning som sker med hjälp av en slang som förs ner i eller genom magsäcken. Förutom en kamera längst ut på slangen finns nu också ett instrument som kan ge en ultraljudsbild. Det gör att läkaren kan se vad som finns utanför väggarna, som till exempel tumörer och cystor. Men att tolka en ultraljudsbild är inte helt enkelt. ST-läkaren Mariana Anderson är en av de två läkarna som ska genomföra undersökningarna.

– Det kommer vara en utmaning, vi har normalt sett ingen utbildning i ultraljud när vi utbildas till läkare. Det får man ta sig till på annat sätt, vara med på röntgen till exempel och lära sig detta, säger hon.

Det är patienter som har besvär med matstrupe, magsäcken, tolvfingertarmen eller kringliggande organ som kommer ha nytta av den nya utrustningen. Och enligt överläkare Greger Olsson kommer det här göra en stor skillnad för patienterna.

– Dels kan man ju driva diagnostiken mycket längre på hemortssjukhuset och dels kan man ge mycket skonsammare behandling. När man tidigare blev opererad så slipper man kanske det nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".