Madeleine Johnsson Oltmans och Jessica Emilsson. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Det är många föräldrar som ringer till Madeleine Johnsson Oltmans och Jessica Emilsson och frågar om de har plats på förskolan. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

På Norrängens förskola tar de in för många barn

Jessica Emilsson: Bygg fler förskolor
4:42 min

De långa köerna till förskoleplatser påverkar förskolorna. På Norrängens förskola har de ett överintag av barn varje termin.

I Jönköpings kommun väntar just nu drygt 200 barn på en förskoleplats. Situationen är mycket ansträngd och även om föräldrarna till slut erbjuds en plats till sina barn kan det bli på en förskola som ligger långt från hemmet.

På Norrängens förskola i Huskvarna jobbar förskollärarna Jessica Emilsson och Madeleine Johnsson Oltmans. De har märkt av de långa köerna i sitt arbete, många föräldrar ringer och frågar om det finns plats för deras barn på förskolan. Hos dem har de 27 barn, egentligen är grundantalet begränsat till 24 barn. Varje termin har de en överinskrivning.

– Det krävs att vi får strukturera upp vår verksamhet mycket mer, det krävs att vi har en riktigt bra grundplanering, säger Madeleine Johnsson Oltmans om hur de för många barnen påverkar deras arbete.

Jönköpings kommun har kortsiktiga lösningar för att lätta på trycket i förskoleköerna. Bland annat byggs paviljonger, liknande baracker, och Norrängens förskola ligger i en sådan. Deras paviljong sattes upp i oktober 2011. Madeleine Johnsson Oltmans tycker att paviljongen är okej.

– Det funkar bra. Den kanske inte ser sådär jätterolig ut från utsidan, men här inne har vi jättefina lokaler, säger hon.

Vad tycker ni om sådana här kortsiktiga lösningar?

– Det är svårt att säga. Tanken är ju att man hyr av kommunen i två år, sen ska den monteras ner och upp någon annanstans. Men vår paviljong har ju varit kvar i tre år, säger Madeleine Johnsson Oltmans.

– Med tanke på att vi vet vilket tryck det är så tror jag att den här paviljongen kommer stå kvar ett tag till, säger Jessica Emilsson.

Och lösningen på problemet med de långa köerna till en förskoleplats är ganska enkel tycker Jessica Emilsson.

– Bygg fler förskolor, säger hon.

Kommentera! Hur ser det ut på din förskola? Har du lyckats få en plats?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".