Mats Bojestig hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Mats Bojestig hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Bättre vård med smarta register

Mats Bojestig: Det är tydligt att vården blir bättre
5:37 min

Registrering av sjukdomar gör att vård – och omsorgspersonal lär sig mer om hur de kan jobba förebyggande. Under två dagar har 900 personer samlats för att prata om detta på Elmia i Jönköping.

Det finns runt 100 olika kvalitetsregister inom vård och omsorg. Personalen registrerar händelser för att senare kunna jobba ännu bättre. Registren används för att säkerställa att alla får samma vård och på bland annat särskilda boenden används kvalitetsregistren till exempel åt att registrera fallskador för att ta reda på när de hänt, hur, och varför för att senare kunna använda kunskapen för att hindra att det händer. Mats Bojestig som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län är på plats på mässan på Elmia i dag. Han menar att registerna är nödvändiga.

- Det finns ju väldigt många sjukdomar, det här är ett sätt för oss att lära oss hur vi ska kunna ge den bästa möjliga vården varje gång.

Blir det bättre då?

- Det är tydligt att vården blir bättre.

Ska vårdpersonalen verkligen lägga sin tid på att föra in information i register?

- För patienternas skull är det ännu mer viktigt att det blir rätt varje gång. Annars slösar vi med deras tid också. När vi kan lära oss, göra det bättre och säga rätt saker blir det ännu bättre och mycket väl använd tid.

Susanne Lundblad arbetar med register som används på särskilda boenden. Hon säger att de samlar in information för att förebygga till exempel fallolyckor.

- Vi måste veta om personerna har en risk och vad man ska agera på när det gäller den enskilda personen. Den kanske behöver äta bättre för att inte ramla eller kanske bättre skor för att inte falla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".