Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Lars Grehn från Mullsjö SOK är tävlingsledare för Stråkenloppet. Arkivbild, foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Mullsjö

Snön räddar Stråkenloppet

Lars Grehn: På skala 1 till 10 har vi 9,5...
4:40 min

Läget var krisartat för några dagar sedan, men Mullsjö SOK hade tumme med vädergudarna.

En ovanligt mild och snöfattig vinter gjorde att det länge såg ut som att Mullsjö SOK skulle tvingas ställa in Stråkenloppet, ett av södra Sveriges största skidlopp och dessutom seedningsgrundande för Vasaloppet. Men de senaste dagarnas snöande, i Mullsjö har det kommit upp mot två decimeter, har räddad tävlingen, som nu kan köras på söndag för tolfte gången.

– Det är alltid kul att vi kan köra vårt Stråkenlopp som planerat. Så här krisigt har det nog aldrig varit, när vi hade möte i måndags såg det inte speciellt ljust ut men SMHI lovade tänkbar snö och det höll modet uppe hos oss, säger tävlingsledare Lars Grehn som noga följt väderprognoserna de senaste dagarna. 

Nu finns snön i Mullsjö men det återstår några hundra timmars arbete för att få bra spår. Snörika vintrar har tävlingen hållits på Ryfors, med start på golfbanan, men nu hålls den vid MSOK-stugan. Det gör att man tvingats begränsa antalet åkare till 500.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".