Bil kör i snö
Arkivbild: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Polisen varnar för "guld"-försäljare på hala vägar

Polisen: Halkan gör det extra farligt
1:59 min

Polisen varnar i dag för personer som försöker stoppa bilister runt om i Jönköpings län.

Gärningsmännen använder ett känt tillvägagångssätt då de låtsas ha fått motorstopp och behöver hjälp. Flera bilister har utsatts bara i dag.

Men det hela är extra farligt just nu eftersom det är halt på våra vägar.

– Dels är det snart mörker och dels har vi halkan som gör det extra farligt, säger polisens presstalesman Jan Lagerqvist.

Enligt polisen har en person stannat för att hjälpa till, personen skall då ha blivit erbjuden guld i utbyte mot bensinpengar.

Vi vet av erfarenhet att det inte brukar vara guld utan polerad mässing och det är lätt att bli lurad om man är stressad.

Men det finns ju personer som får problem med sina bilar, hur vet man som bilist vilka som har problem på riktigt och vilka som låtsas?

– Det kan ju naturligtvis vara svårt att veta det men man fäller upp motorhuven, sätter på blinkern och slänger sig ut i vägbanan och viftar.

Så det blir lite överdrivet?

– Absolut.

Polisen har under dagen fått rapporter från riksväg 40 öster Ulricehamn, Bottnaryd, Öggestorp och ytterligare två platser i anslutning till Öggestorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".