Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Jönköpings län

Mjölkböndernas kris tvingar ministern till akut möte

Sven-Erik Bucht (S): Vi måste vidta åtgärder
4:36 min

Bönderna befinner sig i en akut situation och många riskerar konkurs. Nu kallar landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) till stormöte.

Mjölkbönderna befinner sig i kris, mjölkpriset har rasat med en tredjedel och många bönder riskerar konkurs. Idag satt landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) i sammanträde med övriga regeringen, men där diskuterades inte mjölkböndernas kris.

– Den frågan var inte uppe idag, säger han.

Hur bedömer regeringen situationen då?

– Det är ett mycket allvarligt läge som många mjölkbönder befinner sig i. Särskilt de mjölkbäänder som har investerat och har höga kapitalkostnader samtidigt som mjölkpriset har fallti dramatiskt. Så det är en allvarlig situation.

Många bönder riskerar konkurs och kan inte vänta på att något ska hända. Nu kallar Sven-Erik Bucht till ett akut möte.

– Jag har kallat till ett högnivåmöte där jag kallar till mig alla i kedjan som är berörda. Det blir representanter för mjölkbönder, livsmedelsindustrin, bankerna, handeln, men också konsumentledet. Tanken med högnivåmötet är "vad kan vi göra tillsammans?". Under den här svåra tiden måste man givetvis vidta akuta åtgärder.

Men är det här politikernas ansvar eller är det marknaden som ska sköta sig själv?

– Det är ett gemensamt ansvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".