Sven Edelönn, krögare på Riddersbergs Wärdshus. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Sven Edelönn tvingas stänga Riddersberg när hyran höjs. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Jönköping

Hyrestvist tvingar Riddersberg att stänga

Sven Edelönn, krögare: Blir både förbannad och besviken
1:53 min

Restaurangen på Riddersbergs Wärdshus tvingas stänga efter en hyrestvist mellan två av Jönköpings framgångsrikaste näringsidkare.

Han gör inte detta snyggt tycker jag. För han kommer aldrig få någon annan som kan betala den här hyran som han har krävt mig på. Det bär ju liksom inte.

Krögaren Sven Edelönn, som i många år bland annat drev restaurangen Svarta Börsen i centrala Jönköping, hyr sedan fyra år Ridderbergs Wärdshus i Rogberga mellan Huskvarna och Tenhult. Edelönn hyr lokalerna av en av Jönköpings fastighetskungar, Gunnar Järvhammar.

Redan från start blev förhållandet mellan Edelönn och Järvhammar infekterat och förra året krävde Järvhammar en kraftig hyreshöjning. Inte en fördubbling, men mycket kraftig, trots att Järvhammar inte alls gjort några avgörande reparationer i fastigheten, säger Edelönn. Det blev en tvist som hamnade inför hyres- och arrendenämnden. Den beslutade i höstas att Järvhammar har rätt att höja hyran, men först efter ett år. Sven Edelönn kommer därmed att driva sin restaurang på Riddersberg till och med augusti och sedan inte ha annat val än att lägga ned.

Jag är besviken eftersom vi lyckas få igång något bra som i alla fall rullar, och så plötsligt istället för någon normal liten normal indexuppräkning på ett antal procent, så dunkar han på och vill ha en avsevärd höjning. En så pass svår höjning att vi helt enkelt inte klarar av det. Då blir man både besviken och förbannad.

Det här är alltså Sven Edelönns version av tvisten. Men fastighetsdirektören Gunnar Järvhammar, som hyr ut Riddersbergs Wärdshus, vill inte kommentera tvisten i radio.

– För mig är det här ett avslutat kapitel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".