Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Mullsjö

Trollehöjdskolan stängs - igen

Rickard Leo, rektor: Det är den enda lösningen
1:05 min

En fjärdedel av alla elever har besvär, och dessutom över 25 anställda. Trots att Mullsjö kommun redan lagt flera miljoner på att sanera Trollehöjdskolan så kommer alla elever få undervisning någon annanstans.

Det har redan kostat skattebetalarna sju miljoner att sanera lokalerna, men förra veckan kunde P4 Jönköping berätta att problemen med ohälsa kvarstår och att över 50 elever inte längre kan vistas i lokalerna utan får istället undervisning på annat håll. Även 25 anställda har problem med hälsan - flera har också slutat. Nu är situationen så ohållbar att kommunen planerar att stänga hela skolan.

– Man får från politiskt håll enhälligt fatta beslut om att vi ska kunna beställa en helt ny modulskola, säger Rickard Leo.

Det är fortfarande oklart när skolan ska stänga, men det ska ske så fort som det är möjligt. Enligt rektor Rickard Leo kommer inte undervisningen bedrivas i Trollehöjdskolan igen förrän man vet säkert att lokalerna inte framkallar några besvär.

– Det kan ta månader eller år, det spelar ingen roll, det måste bli säkert, säger Rickard Leo.

De saker som var från början har vi ju åtgärdat men nu har det uppstått andra problem, och vi vet faktiskt inte tyvärr vad det är. Man har letat och man har undersökt, men man kan inte komma underfund med vad det är som spökar just nu.

De väntar på besked om vad som är oklart, och i eftermiddag kommer kommunen gå ut med mer information till oroliga elever och föräldrar, uppger Linda Danielsson (S) kommunalråd. I våras beslutade man att stänga skolan akut på grund av fukt och mögel och därefter har kommunen lagt ner över sju miljoner kronor på att sanera skolan. Efter det har de elever som mår dåligt fått flytta ut till tillfälliga lokaler, samtidigt som kommunen har beställt modulhus. Men nu kommer det att bli betydligt fler modulhus, för nu ska alltså all undervisning för samtliga elever flyttas ut ur skolan.

– Vi har beslutat att vi kommer titta efter lösningar att kunna bedriva undervisning för alla elever i andra lokaler. Det är ingen akut stängning, utan vi kommer planera för en stängning så fort vi har möjlighet till det, säger Linda Danielsson.

Men en fjärdedel elever har problem och 25 anställda, vad menar du med att läget inte är akut?

– Det är inget bra läge, men vi kommer inte stänga skolan akut för vi har inga andra lokaler. Vi försöker skynda på läget att få fram ytterligare lokaler.

Hur reagerar du på beskedet att skolan kommer att stänga? Skriv din kommentar nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".