Jönköping

Fackeltåg till minne av folkmord

Simon Barmano arrangör: Det är viktigt att minnas
1:09 min

På flera orter tågade man idag för att minnas folkmordet Seyfo som skedde för 100 år sedan. I Jönköping samlades ett hundratal.

- Det är viktigt att uppmärksamma och minnas folkmordet som skedde mot assyrier, armenier och greker för 100 år sedan, säger Simon Barmano en av arrangörerna i Assyriska turabdinföreningen.

Det är 100 år sedan folkmordet inträffade, Sverige erkände som första land att det skett 2010 och efter det har andra också erkänt händelsen, men Turkiet förnekar fortfarande dess existens.

- Det är därför det är viktigt att inte glömma, för att sätta press på Turkiet så de tillslut erkänner, och då slutar förtrycka sina minoriteter, säger Simon Barmano.

I Jönköping samlades ett 100-tal för att vandra i ett fackeltåg genom Jönköpings centrum. Flera politiker deltog, bland annat Ilan de Basso (S), Jerry Hansson (V) och Margareta Strömberg (Kd).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".