Motorcykel på väg. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
1 av 2
Motorcyklister är dåliga på att använda sina blinkers. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Jönköping

Motorcyklister sämst på att använda blinkers

Maria Nordqvist: Kan göra att man dör eller skadas för livet
6:10 min

I Jönköping slarvar var sjätte trafikant med att använda sina blinkers. Allra sämst är motorcyklisterna.

Sveriges Motorcyklister, SMC, och Motormännen har undersökt hur trafikanter använder sina blinkers. Sämst på att använda sina blinkers är de som bor i Karlstad, bäst är trafikanterna i Helsingborg. Jönköpingsborna hamnar i toppen, 83 procent av trafikanterna här är villiga till att använda sina blinkers. Men siffrorna är inte tillräckligt bra.

– Samspelet är viktigt för trafikanter, att visa vart man är på väg och använder blinkers, säger Maria Nordqvist som är politisk sekreterare på SMC.

Kvinnor är generellt sett bättre på att använda blinkers. Den grupp trafikanter som överlag är allra sämst på att blinka är motorcyklisterna. 

Det gjorde mig väldigt förvånad var att motorcyklisterna var slarvigast av alla. Skärpning alla motorcyklister säger jag!

Maria Nordqvist kör själv MC, och erkänner väl att hon kanske är en av dem som inte alltid blinkar.

– Jag försöker vara noga, men även solen har sina fläckar, säger hon.

Undersökningen är gjord bland trafikanter i 15 orter runt om i landet och drygt 12 000 observationer har gjorts. Se resultatet i bildspelet ovan.

Använder du alltid blinkers?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".