Lisa Ugarph och Pia Löfgren, Eksjö museum. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Lisa Ugarph och Pia Löfgren, Eksjö museum. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Kultur

Utställningen som fångat Eksjöborna

Pia Löfgren, museichef: Inte hur mycket plats som helst i magasinet
9:38 min

I långa rader hänger de, Eksjöborna som hängt i Rosenlöfs skyltfönster.

Det är ingen vanlig fotoutställning som nu hänger på museet i Eksjö. I långa rader hänger mängder av Eksjöbor som fotograferats på klassiska fotostudion Rosenlöfs foto, som porträtterat många från tidigt 1900-tal fram till dess stängning 2013.

– Det är foton från Rosenlöfs skyltfönster, som var en legendarisk fotoateljé under hela 1900-talet. I skyltfönstret satte man upp stora porträtt och där kunde man känna igen sig själv ibland. Nu har vi fått en stor samling av Sven Rosenlöf och hans efterträdare och de är de som vi visar i utställningen, säger museichef Pia Löfgren om utställningen "I skyltfönstret". 

Det rör sig framför allt om mängder av negativ, som registrerats in i museets bilddatabas. Där finns både porträtt och stadsbilder. Det som ställs ut nu är många hundra papperskopior, de äldsta från 1941. 

De som känner igen sig från bilderna får lov att plocka med sig själva hem, något många gjorde redan under premiärhelgen.

Hör hela intervjun från Eksjö museum i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".