Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
1 av 3
Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Lennie Johansson, kommunchef Mullsjö kommun. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Lennie Johansson, kommunchef Mullsjö kommun. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Marie Willstrand och dottern Felicia Pettersson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Marie Willstrand och dottern Felicia Pettersson. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio.
Mullsjö

Osäkert om elever sjuka av skolan får ersättning

Lennie Johansson, kommunchef: Känner bara till ett fall
4:21 min

Många på Trollehöjdskolan har fått besvär på grund av skolans lokaler - men det kan bli svårt för dem att få ersättning från kommunens försäkring.

Över 60 elever på Trollehöjdskolan i Mullsjö har fått allergiska besvär, och orsaken tros vara någonting i deras skollokaler. Men trots att skolan är kommunens ansvar är det långt ifrån säkert att eleverna kommer få ersättning från kommunens försäkring.

– Själva bevisbördan ligger på den enskilde att man har en skada och lämna in det. När skadeanmälan lämnas in till kommunen så vidarebefordrar vi det till vårt försäkringsbolag och det är experter som avgör det här, säger Mullsjö kommuns chef Lennie Johansson.

Men vilket ansvar har kommunen i det här?

– Vi kommer självklart att följa det som de kommer fram till, men bedömningen ska ske utav experter.

Sedan en tid tillbaka har en del elever sin undervisning i badhuset som ligger intill Trollehöjdskolan på grund av allergisymptom, en fjärdedel av eleverna har fått besvär som tycks orsakas av något i skolans lokaler. Förra veckan beslutades det att skolan ska stängas men i väntan på en lösning får eleverna gå kvar i lokalerna.

Har man kommit fram till att man ska stänga ner skolan på grund av de här problemen så finns det ju uppenbarliga risker, och då tycker jag att man ska stänga den direkt.

Marie Willstrand har en dotter på skolan. För att se om dotterns besvär räcker för att kommunen ska bli ersättningsskyldig måste hon själv göra en skadeståndsbegäran och först då prövas alltså ärendet av kommunens försäkringsbolag.

– Jag känner faktiskt bara till ett fall som har begärt ersättning, säger kommunchefen Lennie Johansson.

När det gäller allergiska problem är det inte helt säkert att problemen kommer på en gång och för den som får problem kan det vara något som kan följa med resten av livet. Men den förälder som vill kräva skadestånd från kommunen kan räkna med att det kommer vara en ordentlig process som kräver ett noggrant arbete för att försäkringsbolaget ska vara övertygat om att skadorna finns på riktigt och att det är kommunens lokaler som har orsakat problemen.

– Det är individuell prövning i varje enskilt fall,det finns ingen massbedömning. Läkarintyget är centralt, så väl i dag som i framtiden för att överhuvudtaget få ersättning, säger Lennie Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".