Kent Jarl arbetar med ett modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
1 av 4
Kent Jarl arbetar med ett modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 4
Modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Ola Adolfsson, vd på Flexator i Anneberg. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
3 av 4
Ola Adolfsson tror att även privatpersoner i framtiden kommer bo i modulhus. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Bygge av modulhus på Flexator. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
4 av 4
Bygge av modulhus på Flexator. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Nässjö

Byggboom för flexibla hus ger jobb

Ola Adolfsson: Flexibiliteten efterfrågas mer och mer i vårt samhälle
2:14 min

Modulhus blir vanligare när kommuner och landsting kräver lokaler som är flyttbara.

Efterfrågan på mer tillfälliga lokaler ökar. Det är framför allt kommuner, landsting och företag som behöver bygga, men man vill inte bygga permanent. Istället bygger man med moduler som lätt kan tas bort eller flyttas när behoven förändras.

Man kan ha en fullt fungerande förskola på plats i kanske 15-20 år, men efter en tid upptäcker man att den inte står på rätt plats längre. Då kanske man flyttar den för 3 000 kronor per kvadratmeter och bygger ett LSS-boende där istället. Den flexibiliteten efterfrågas mer och mer i vårt samhälle.

Ola Adolfsson är vd Flexator i Anneberg, strax utanför Nässjö. Företaget tillverkar husmoduler och efter sju svåra år är nu deras orderböcker fulla igen. De har fullt upp hela våren och nya beställningar är på väg in för hösten. Beställer du idag så får du dina husmodulerna till årsskiftet.

– Det är jätteroligt just nu. Vi har haft det jobbigt sedan 2008 men nu är det vind i seglen igen, säger Ola Adolfsson.

Modulhusen görs helt färdiga i fabriken. Det hela påminner om en bilfabrik, modulerna vandrar på ett löpande band genom fabriken. På första stationen görs golvet och på den sista monteras tvättmaskiner och toaletter in. Väl ute på byggplatsen monteras helt enkelt de färdiga byggelementen ihop till ett fungerande hus.

Förutom att tillverka moduler hyr Flexator även ut dem. Det är framför allt kommuner, landsting, myndigheter och företag som är kunder. Och enligt Ola Adolfsson är trenden tydlig. Allt fler vill ha mer flexibla lokaler och han tror att vi i framtiden även får se privatpersoner bygga med moduler som man sen tar med sig när man ska flytta.

Man ser ju till exempel ute på landsbygden att det kan stå hus som är svåra att sälja eller som till och med är övergivna. Då kan det vara bättre att ha möjlighet att flytta med sig huset än att riva det.

Kommentera! Skulle du kunna tänka dig att bo i ett modulhus?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".