Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Tommy Myllymäki. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköping

Myllymäki går för guld i VM

Fyra år efter silvret i kock-VM vill svenske Tommy Myllymäki, Jönköping, ha revansch. När tävlingen i dagarna avgörs i franska Lyon går han för guld. 

I dag och i morgon samlas världens främsta kockar för att göra upp i kock-VM, Bocuse d'Or, i franska Lyon. Alla med samma mål - att rankas som nummer ett i världens mest prestigefulla matlagningstävling.

Sveriges representant Tommy Myllymäki har den senaste veckan lagt i princip all sin vakna tid på att finslipa rätterna för att de ska falla juryn i smaken.

- Vi har fixat och trixat en hel del för att hitta den optimala känslan, säger Tommy Myllymäki på plats i sydöstra Frankrike.

Tufft tempo

Efter vinsten i fjol i kock-EM är han något av en favorit, men det vill han själv inte lägga så stor vikt vid.

- Jag struntar i det som är runtomkring. Alla krav på vem som är favorit och inte får man lämna utanför, säger Tommy Myllymäki.

Tävlingens huvudråvaror bestäms av Bocuse d'Or och är i år pärlhöna och bäcköring. På cirka fem och en halv timme ska en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer tillagas.

- Det är ett tufft tempo. Det handlar mycket om att fokusera och inte låta publik och tv-kameror störa. Det viktigaste är att hitta sitt eget rum i tävlingsarenan, säger Tommy Myllymäki.

Han har redan en silvermedalj i bagaget från tävlingen 2011, och att allt annat än guld skulle vara en besvikelse råder det knappast något tvivel om.

- Seger är det jag går för. Jag kan inte säga att jag är där för att leta mer erfarenhet, säger han.

Tuff konkurrens

Juryn bedömer inte bara den gastronomiska höjden och smaken utan även nationell koppling när det gäller råvaror, kryddor, matlagningsteknik och presentation. Och konkurrensen i tävlingen har hårdnat, enligt Myllymäki.
-Fler länder har fått upp ögonen för tävlingen. Gastronomi och matlagning har blivit en stor grej runt om i hela världen, säger han.


FAKTA: OM BOCUSE D'OR

Bocuse d'Or, kock-VM, är världens mest prestigefulla matlagningstävling.
Den startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse.

I år arrangeras Bocuse d'Or den 27-28 januari i Lyon. Totalt tävlar 24 länder.

De tävlande ska inom fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för 14 personer.
Huvudråvarorna bestäms av Bocuse d'Or, i år är köttet pärlhöna och fisken bäcköring.

Sverige har en guldmedaljör, Mathias Dahlgren från 1997, och fyra silver.

Källa: Gastronomi Sverige (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".