Jimmie Åkesson. Arkivbild, foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
1 av 2
Jimmie Åkesson. Arkivbild, foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna.
2 av 2
Johan Nissinen, Sverigedemokraterna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio

Åkesson förlänger sjukskrivningen

Johan Nissinen (SD): Påverkar inte hans förtroende alls
0:43 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer att förlänga sin sjukskrivning.

Ekot meddelade att Åkesson under morgonen lämnat in en handling till riksdagen där han begär förlängd sjukskrivning fram till 31 mars. 

Jimmie Åkesson sjukskrevs kort efter valet i höstas på obestämd tid på grund av utmattningssyndrom. Hans sjukskrivning har tidigare förlängts till sista januari.

I Åkesson frånvaro har gruppledaren Mattias Karlsson klivit fram som vikarierande partiledare. Det har spekulerats om att Åkesson kanske inte kommer tillbaka och att Karlsson i så fall skulle ta över partiledarposten. Men att det skulle pågå en maktkamp förnekar riksdagsledamoten Johan Nissinen (SD). 

– Det är bara vad media vill spela på för att det ska se ut som att det finns splittringar, säger Johan Nissinen, distriksordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län och riksdagsledamot.

Vad betyder det för ett parti att ha sin partiledare borta så här länge?

– Jag tror inte det påverkar hans förtroende alls. Han kommer komma tillbaka starkare än någonsin.

Hur länge fungerar det då att han ska fortsätta vara sjukskriven?

– Det kan inte jag svara på. Men den tiden han behöver tycker jag att han ska få, för vi vill ju att han ska komma tillbaka.

I går kom beskedet att Richard Jomshof blir ny partisekreterare i Sverigedemokraterna efter Björn Söder. Att Söder skulle avgå efter tio år på posten har varit klart länge. Men efter Jimmie Åkessons sjukdom har det uppstått en tvist i partiledningen om bytet. Söder har velat vara kvar en tid på grund av Åkessons frånvaro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".