Per Erik Eriksson, Smart housing Småland. Pressbild.
1 av 2
Per Erik Eriksson, Smart housing Småland. Pressbild.

Hans projekt kan lösa bostadsbristen

Per-Erik Eriksson: Det finns traditionella spärrar
6:38 min

Tänk dig att bygga hus som du bygger lego. Och tänk dig om du flyttar på husen, men behåller tomten de står på och bygger om när det känns rätt. 

Tänk om du dessutom kan lösa bostadsbristen i Sverige och skapa exportjobb genom att tänka smart och tänka nytt på bostadsmarknaden.

Det är i alla fall vad Per-Erik Eriksson gör, tänker nytt och tänker stort. Han jobbar på Sveriges tekniska forskningsinstitut och är processledare för ett tioårigt projekt som heter Smart Housing Småland, det handlar om att bygga i trä och med glas - typiskt småländskt alltså. Men det finns motsättningar för de här nya husen.

– Det finns mycket traditionella spärrar. Vi har vant oss vid att från 40-50-talet så ska större hus byggas med betongbyggnadsteknik. Man är van att göra det på plats och man tror att det måste vara betong, säger Per-Erik Eriksson.

Han säger också att sådana här hus börjar komma mer på marknaden även för privatpersoner, eftersom husen kan anpassas vart efter behoven ändras hos ägaren.

– Det går ganska lätt att ta isär de här husen, modifiera dem och flytta dem.

Så man kan till och med tänka sig att ta med sig huset om man flyttar och gillar det?

– Det är möjligt, även om det är en viss kostnad förenat med det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".