Gunilla Nilsson, forskare på Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Gunilla Nilsson ska ta reda på hur viktigt det är för äldre att ha tillgång till trädgårdar. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Jönköping

Ny forskning ska ta reda på trädgårdars betydelse för gamla

Gunilla Nilsson: Den gröna miljön är viktig för oss alla
1:46 min

Två forskare på Hälsohögskolan fick i dag ta emot ett stipendium för sin forskning om äldre och trädgårdar.

Forskarna Gunilla Nilsson och Petra Wagman ska i en ny studie ta reda på hur viktigt det är med trädgårdar för äldre personer.

De två forskarna ska undersöka fyra äldreboende i Jönköpingstrakten och i Nässjö där man har etablerade trädgårdsaktiviteter för äldre. Där ska de titta på miljöerna och intervjua personal och de äldre för att se vad man gör utomhus och hur personalen tänker kring trädgårdarna. 

Trädgården, naturen, den gröna miljön, är viktig för oss alla. För de som är äldre och bor på ett särskilt boende där man inte hittar lika bra och känner igen ansikten och så, då är utomhusmiljöer stresslindrande och ångestdämpande.

I dag fick Gunilla Nilsson och Petra Wagman ta emot ett stipendium på nära 100 000 kronor ur aktiestinsen Lennart Israelssons stiftelse på Hälsohögskolan i Jönköping. Studien startar i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".