Ryhov, foto David Westh/Sveriges Radio.
Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Femtio patienter blev fast på Ryhov

Anette Abrahamsson: Det är en säkerhetsrisk
2:19 min

När Jönköpings kommuns handläggare hade julledigt blev färdigbehandlade patienter kvarliggandes på länssjukhuset.

När patienter är färdigbehandlade på länets sjukhus men behöver fortsatt vård, då ska kommunen ta över inom fem dagar. Ofta handlar det om äldre patienter som ska in på boende för kortare eller längre tid.

Men under jul- och nyårshelgerna, som den här gången låg mitt i veckorna, blev det många röda dagar i sträck och eftersom kommunens handläggare inte jobbar helger så blev många patienter kvar på sjukhuset. Som mest var det över 50 patienter som låg färdigbehandlade på Ryhov, men som inte kunde skickas vidare till kommunens boenden eftersom handläggarna inte jobbar helger. Normalt sett kan det handla om kanske 20 som väntar.

Det blir ett stopp i flödet, sjukhuset blir fullt.

Det här får flera negativa följder för patienterna. I brist på platser flyttas de runt mellan avdelningarna på sjukhuset, ett obehag för många äldre patienter. Men det innebär också en ökad risk för spridning av infektioner och att patienterna ligger på en avdelning där personalen inte har rätt kompetens. Platser som andra patienter kanske behöver bättre är upptagna och det blir stressigt för personalen. Totalt sett uppstår en patientrisk, menar chefssjuksköterska Anette Abrahamsson som samordnar vårdplatserna på Ryhov.

Vi flyttar i första hand patienter som är utskrivningspatienter som är utskrivningsklara. Men har vi inte möjlighet till det får vi utlokalisera patienter och det är en säkerhetsrisk.

På Jönköpings kommun erkänner man att julhelgerna inte blev bra och nu när alla utskrivningsklara kom i en klump efter helgerna fick man dessutom brist på korttidsplatser. Fortfarande arbetar man för att beta av kön.

Normalt sett klarar kommunen att ta emot hela 97 procent av patienterna från Ryhov i rätt tid men nu ska regionen och kommunen ha krismöte för att det inte ska bli så här igen.

– Jag hoppas att vi alla har tagit det här på allvar efter den här jul- och nyårshelgen. Vi ska träffas i god tid inför nästa och se på olika strategier för hur vi kan göra för att det här ska fungera bättre, säger Eva Rosenkvist som är chef för Jönköpings kommuns biståndshandläggare.

Borde ni inte kunna ha rutiner som fungerar för alla helger när ni under så många år jobbat med de frågorna?

– Jo, det kan man väl kanske tycka. Samtidigt är det så att vi jobbar med människor och det händer alltid saker som inte går att förutse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".