Mullsjö

Han fick stipendium för sina bilder från Auschwitz

Örjan Henriksson: Bilderna visar en tomhet som bara döden kan efterlämna
7:25 min

Fotografen Örjan Henriksson från Mullsjö fick i går ta emot Bindefelds stipendie.

Örjan Henriksson, från Mullsjö, blev i går tilldelad Bindefelds stipendie för sina bilder inifrån Auschwitz. Bilderna är tagna inifrån låsta dörrar på dödslägret och han säger att det var två känslor som mötte honom där.

– Den första känslan var isande, att här har människor suttit under helt andra omständigheter än vad jag är i nu. Sen är det ju självklart en stor vördnad inför det man ser.

Han var en av tre stipendiater och fick ta emot 100 000 kronor. Pengarna ska gå direkt till att förverkliga en utställning av hans bilder, något som kommer ske redan i april.

– Hela utställningen handlar egentligen om tomheten och saknaden efter alla som har försvunnit. Bilderna visar en tomhet som bara döden kan efterlämna och de inbjuder betraktaren att kliva in i miljön istället och göra sina egna reflektioner över vad som har hänt här.

Fotoutställningen heter "Auschwiz KZ I-II" och kommer visas på Liljevalchs konsthall 24 april till 10 maj, därefter blir det en turné. Bilderna visades första gången i Nashville förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".