Sjuksköterska. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Det är svårt att få tag i sommarvikarier inom vård och omsorg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Tre av fyra länsbor har förtroende för vården

Invånarna i Region Jönköpings län har ett fortsatt högt förtroende för vården i länet. Det visar Vårdbarometern 2014, om är en nationell undersökning.

Här är 73 procent av invånarna stort eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården, det är den högsta andelen i landet.

Den vanligaste orsaken till att förtroendet bister är dålig kompetens hos läkare på vårdcentralerna och att man blivit felaktigt behandlad på sjukhus.

I undersökningen framgick även att det jämfört med 2013 är många fler som vet att man kan ringa 1177 för sjukvårdsupplysning. Men kännedomen om det här är fortfarande lägre än i övriga landet.

– Vårdbarometern vänder sig till alla invånare i länet och används av alla landsting och regioner, vilket gör den till en bra måttstock på hur invånare uppfattar vårdens kvalitet säger regiondirektör Agneta Jansmyr i ett pressmeddelande

Vårdbarometern är en årlig nationell befolkningsundersökning som mäter svenskarnas kunskaper om, erfarenheter av och attityder till hälso- och sjukvården och genomförs i samtliga regioner och landsting. I Jönköpings län intervjuades 996 slumpmässigt utvalda personer under 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".