Doris Johansson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Doris Johansson och regionrevisionen är kritisk till styrningen av psykiatrin. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Mia Frisk. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
2 av 2
landstingsrådet Mia Frisk (KD). Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Sjukvård:

Psykvården styrs för dåligt - hård kritik från revisionen

Doris Johansson: Psykiatrin är eftersatt
2:16 min

Nu kommer hård kritik mot hur psykvården styrs i länet. Revisionen menar att hela psykiatrin är eftersatt och regionledningen har för dålig kontroll.

Under senaste åren har en rad patienter vittnat om hur de fått vänta månader och ibland år på att få hjälp av psykiatrin. Det har också varit problem att få tag i personal och i Jönköping har det varit interna bråk som stört verksamheten.

– Psykiatrin är ändå eftersatt. Det är många fler med psykiska problem och man har inte kontroll, utan styr för dåligt, säger Doris Johansson (S) ordförande för revisionen.

Men ovanpå detta kommer nu dessutom kritik mot hur regionledningen styr psykiatrin. Det är revisionen som i en ny granskningsrapport avslöjar att det finns brister högre upp i regionledningen. Det är brister i styrning och ledning på en rad punkter. Bland annat finns ingen gemensam syn på hur olika diagnoser ska behandlas, det varierar mellan sjukhusen och därmed blir vården inte jämlik, patienter får olika vård beroende på var de bor

– Man fattar olika beslut på länets olika sjukhus, och vården blir inte jämlik, säger revisionens ordförande Doris Johansson.

Hon konstaterar också att det inte finns någon strategi för gränserna mellan sluten och öppenvård inom psykiatrin och att psykiatrin överlag behöver få klarare besked om hur de ska prioritera. Ett tydligt exempel på den dåliga styrningen av psykvården var när man nyligen fick ett extra tillskott på sju miljoner efter beslut av politikerna. Ingen följde sedan upp om pengarna verkligen gav effekt.

– Det finns ingen uppföljning på vart pengarna har tagit vägen, säger Doris Johansson.

Vad säger då de högsta politikerna om den svidande kritiken? Ja just nu ingenting. Kristdemokraternas regionsråd Mia Frisk som har ytterst ansvar för sjukvården i regionen, har ännu inte satt sig in i rapporten som släpptes för två veckor sedan

– Jag har inte hunnit granska den här rapporten och har därför svårt att säga om jag håller med eller inte. Vi har ett utvecklingsarbete för att förbättra psykiatrin, säger Mia Frisk, regionsråd.

Här är revisionens hårda kritik mot regionledningen om psykvården:

- Regionstyrelsen måste stärka styrningen av allmänpsykiatrin för vuxna.

- Det är stora problem med kompetensförsörjningen (brist på personal)

- Man arbetar ytterst lite med fastställda vårdprogram och standardiserade processer.

- Det finns behov av klarare direktiv och prioriteringar från reginostyrelsen.

- Man måste utveckla styrningen av inflödet och utflödet av patienter.

- Det finns ingen strategi för avvägning mellan slutenvård och öppenvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".