Rullator
Foto: Foto: Bertil Persson/HBG-Bild/Scanpix.
Jönköping

Kommunen riskerar miljonböter för missförhållanden på äldreboenden

Ingeborg Esping: Vi tar det på fullt allvar
1:33 min

IVO riktar stark kritik mot Jönköpings kommun för att äldre lämnats ensamma och inlåsta.

Jönköpings kommun riskerar att få betala en miljon kronor, om de inte rättar till missförhållanden på äldreboendena Hammargården och Rosengården.
Vi kommer att ägna den närmsta tiden här åt att de förändringar som behöver göras på de här boendena, säger Ingeborg Esping, funktionschef för kommunens äldreomsorg.

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som kräver att kommunen bemannar samtliga demensenheter på boendena dygnet runt.

Enligt IVO lämnas personer med demens ensamma och inlåsta flera gånger per natt och det är oacceptabelt, säger Birgitta Hagström, chef för IVO:s avdelning sydöst, i ett pressmeddelande.
 Vi tar det här på fullt allvar. Vi har haft en lång kommunikation med IVO i de här två ärendena, menar Ingeborg Esping som inte är alls orolig över att hinna åtgärda bristerna på de båda boendena.

 Det kommer vi absolut att göra. Det kommer bli så kanske att vi får göra vissa tillfälliga lösningar men ändock väl så goda som det som IVO kräver av oss. Vi har inga som helst betänkligheter i att vi ska ha gott om tid att göra de åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".