Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen.
Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen.
Öxnehaga

Öxnehaga-skotten: Två åtalas för mordförsök

Pernilla Törsleff: Målsägande har haft tur
1:09 min

– Vi kunde relativt snabbt se att den här skjutningen troligtvis hade kopplingar till kriminella kretsar, säger polisen i Jönköping.

Det var den 17 juli 2014 som skottlossningen skedde i bostadsområdet Öxnehaga i Huskvarna. Två personer på moped besköts och den ena skadades, enligt polisen, svårt.

Vi kunde relativt snabbt se att den här skjutningen troligtvis hade kopplingar till kriminella kretsar. Det innebar en del svårigheter för utredningen då inblandade och vittnen ofta inte pratar så mycket.

Enligt polisen har de två som nu åtalats, som är i 25-årsåldern, i samförstånd ha försökt döda de två mopedisterna genom att skjuta mot dem.

– Både när de satt på mopeden och sedan mot den svårt skadade mannen när han försökte ta sig därifrån, säger Pernilla Törsleff som är kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping.

En av de två åtalade har erkänt i förhör, de båda greps odramatiskt i sina bostäder. Enligt polisen har det kring fallet hållits 293 förhör, det har skrivits 100 pm och gjorts 17 beslag.

Det finns omständigheter som tyder på att det finns kopplingar till kriminella miljöer men vi har inte kunnat konstatera att skjutningen skett i någon kriminell organisations namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".