Samira Ahmed, apotekare. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Samira Ahmed, apotekare. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio

Så farligt är ditt vardagsberoende

Samira Ahmed, apotekare: Vi har stammisar
7:57 min

Någon bara måste ta nässpray varje dag, en annan plockar ideligen fram sitt cerat medan en tredje sköljer ner sin treo. 

När man pratar med folk så verkar det som att det inte är helt ovanligt att man har någon form av vardagsberoende. Samtidigt vet man ju att det inte är riktigt bra - något som bland annat oftast framgår på paketen.

– Oftast är det inte ett beroende till substansen utan till beteendet. Om man exempelvis exponerar sig själv med nässpray varje dag så kommer nässlemhinnan vänja sig vid att alltid få den här avsvällande effekten och det leder till att den slutar med sin egna produktion av avsvällande ämnen. Då är man fast i beroendet, säger Samira Ahmed som är apotekare i Jönköping.

Hur kommer man ur det?

Det bästa är egentligen att sluta tvärt, men de flesta vill trappa ner. Men det är bättre att slut och kanske använda koksaltlösning och skölja näsan lite oftare.

Det som händer med de flesta "missbruken" är att man sätter en ordinarie kroppsfunktion ur spel. Det är inte bara nässpray som missbrukas, berättar Samira.

– Huvudvärkstabletter är väldigt vanligt att man tar, man kanske har huvudvärk några gånger i veckan och tar en värktablett för det. Det slutar med att man får en huvudvärk och det finns en benämning för läkemedelsinducerad huvudvärk, säger Samira och lägger till hostmedicin som ett läkemedel som ofta tas för ofta. 

Enligt Samira är ett av problemen att receptfria läkemedel kan köpas utanför apoteken, vilket gör att man inte får råden från professionell personal. 

Hör hela intervjun med Samira Ahmed i ljudklippet ovan. Där berättar hon bland annat hur man kan få hjälp ur beroendet och när man behöver vård.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".