Ambulans. Arkivbild, foto: Pontus Lundahl/TT
Arkivbild, foto: Pontus Lundahl/T
Region Jönköpings län

Krav på stopp för ambulansens dygnspass

Sven Lindblom, ombudsman: De har varit på väg att köra av
1:20 min

Arbetspassen, på upp till ett dygn, inom ambulanssjukvården i Jönköping och Habo har länge varit ifrågasatta. 

Nu kräver Vårdförbundets skyddsombud att arbetsgivaren kortar arbetspassen, det framgår i en begäran som kommit till Arbetsmiljöverket.

De långa passen sägs bland annat öka risken för trafikolyckor orsakade av trötthet.
– Det vittnas om att de är på väg att köra av vägen medan kollegan som sitter där bak i ambulansen hojtar på dem, säger Sven Lindblom, ombudsman på Vårdförbundet i Jönköping.

Man menar dessutom att de långa passen kan riskera patientsäkerheten, om personal somnar hos svårt sjuka patienter.
– Det finns ju ingen annan verksamhet där man tillåter att folk befinner sig i verksamhet i 24 timmar, säger Sven Lindblom.

Men verksamhetschefen inom ambulanssjukvården, Daniel Lilja, har en annan bild av det hela och säger till fackliga tidningen Vårdfokus att personalen vill ha kvar dygnspassen. Och att det schema de ska pröva nu innebär färre arbetstimmar och har tagits fram i samarbete med dem.

Men nu kräver alltså facket att arbetsgivaren ska presentera en åtgärdsplan före den 1 mars, annars går anmälan till arbetsmiljöverket.
– Nu hoppas jag att arbetsgivaren sätter sig ner och funderar och inser faran i den här arbetsmiljön, säger Sven Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".