Marianne Wallin. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Marianne Wallin. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Ridsport

Ny satsning ska rädda ridsporten från osund konkurrens

Marianne Wallin: Det är mycket snack och märkeshysteri
1:44 min

Smålands ridsportförbund satsar nu på en annorlunda utbildning om värdegrunder.

Initiativtagare till utbildningen är författaren Marianne Wallin, som fick idén efter att ha sett en negativ utveckling inom ridsporten de senaste åren.

– En gång i tiden sa man att inom ridsporten är stallet något av tjejernas egen värld, där de kan vara sig själva, där de inte behöver se ut si eller så, men det är inte så i dag. Det är mycket snack, konkurrens, märkeshysteri och det är detta som är viktigt att prata om i dag.

Marianne Wallin är mycket engagerad i ridsport. Tillsammans med Smålands Ridsportförbunds ordförande, Kerstin Hultqvist, har hon arbetat fram en utbildning för ungdomar som handlar om värdegrunder inom ridsport, som ridklubbar ska kunna beställa. Och det handlar mer om att diskutera tillsammans än om föreläsningar.

Värdegrundsutbildningar finns ju inom många idrotter, men skillnaden här är att utbildningsmaterialet består av Mariannes böcker, romaner som handlar om hästvälden.

– Smålandsidrotten, som är organisationen för alla idrotter här i Småland, har också sådant här material. Skillnaden är att det här materialet har vi jobbat fram speciellt för ridsporten i och med att vi har de här böckerna som underlag, som utspelar sig i ridmiljö.

Marianne Wallin och har bland annat skrivit en bok om sexuella övergrepp inom ridsport, något som hon menar måste pratas mer om.

– Vi vet att den här problematiken finns inom alla idrotter. Tjejerna behöver bli medvetna om det.
– Det gäller att hålla igång det här arbetet, för att bibehålla ett bra stall och en ridskola där man har kul, säger Marianne Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".