Annika Cederfeldt
1 av 2
Annika Cederfeldt rider på vägarna utanför Jönköping. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Hästen Hebbe med Annika Cederfeldt
2 av 2
I ridhuset på Toveryds gård känner sig hästen Hebbe med Annika Cederfeldt tryggare än på vägarna. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Ryttare oroas av respektlösa bilister

Jönköpingsryttare: Vissa bilister blir provocerade och gasar förbi
4:16 min

Varje år inträffar ett 30-tal olyckor där hästar och ryttare blir påkörda av bilar. Anledningen är att bilister får sämre och sämre förståelse för hur de ska bete sig när de möter hästar på vägen, säger en Jönköpingsryttare som P4 Jönköping har träffat.

Så här på vintern med mörker och hala vägar, så kör de flesta med lätta fötter på gaspedalen och är beredda att sakta ner vid minsta fara. Men, inte alla.

Många som håller på med ridning tycker att bilisternas respekt för hästar på vägen har blivit sämre och sämre de senaste åren.

Jönköpingsbon Annika Cederfeldt brukar rida med sin häst Hebbe på Toveryds gård. Hon är arg på många bilisters dåliga beteende.

– Jag blir upprörd när bilister inte tar sig tid att visa respekt och sakta in, vi sitter på levande individer som kan vara opålitliga när det gäller trafik, säger hon.

Om olyckan skulle vara framme kan det få förödande konsekvenser för både hästen och människor säger, Annika Cederfeldt.

När du säger att bilister inte visar respekt, vad menar du då?

-- Jag har som vana när jag rider på vägar att alltid höja upp handen, för att be bilisten att sakta in.  Men jag skulle säga att oftast så saktar bilen inte in, vissa blir till och med provocerade och gasar, säger Annika Cederfeldt.

Hästar är i lagens mening fordon och får därför inte använda gång- och cykelbanor om det finns vid sidan om vägen.

Att krocka med en häst kan få lika farliga konsekvenser som att köra på en älg. Ja, allvarligare, eftersom det oftast sitter en ryttare på hästen. Trots det har bilisterna blivit sämre och sämre på att sakta ner när de passerar hästar på vägen, anser Annika Cederfeldt.

– Jag vet inte hur andra uppfattar det, men jag som har ridit i 30 år anser att det har blivit värre med åren. Det verkar som att vi är ett stort problem för bilisterna och det kan bli farligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".