avgasrör
Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Man blev av med dubbla katalysatorer

Bosse Bildoktorn: Det är fina metaller
6:04 min

Peter Florin från Råslätt upptäckte på måndagsmorgonen att någon hade stulit katalysatorn från hans bil när han var på väg till jobbet. Senare under eftermiddagen gjorde han samma upptäckt även på sin andra bil.

När Peter Florin satte på bilen på måndagsmorgonen för att ta sig till jobbet så kände han hur det lät mer än vanligt från avgasröret och att det luktade mycket. Efter en snabb koll visade det sig att någon hade stulit katalysatorn från hans bil.
- Bilen lät väldigt högt och jag kröp över och tittade och såg att katalysatorn var borta, säger han.

Peter Florin tog sig till jobbet på annat sätt men när han kom hem igen så upptäckte han att katalysatorn även var borta på den andar bilen.
- Jag är beroende av att bil och nu får jag förlita mig på när och bekanta ett tag framöver tills bilarna blir klara, säger Peter.
Polisen sa inte så mycket till Peter när han anmälde de båda stölderna.
- De sa att det kan vara ligor men också att det kan vara engångsföreteelser, men jag tror själv att det är någon liga som är organiserad som åker runt och stjäl.

Anledningen till stölderna är enligt Bosse bildoktorn de fina metallerna.
- Det är mycket fina material i en katalysator, det är värdefulla metaller som kostar mycket pengar per gram, menar bildoktorn som fortsätter:
- Det är jättevanligt och nu för tiden finns det fina rörskärare. På vissa bilar sitter katalysatorn lättåtkomligt och då är det bara att hissa upp bilen och skära loss röret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".