Claes Hernegård i sin butik Zaragon Records
1 av 2
Claes Hernegård stänger sin skivbutik Zaragon Records efter den här veckan. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Claes Hernergård i sin butik på Tändsticksområdet i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Claes Hernergård har drivit skivbutiken Zaragon records sedan 1995, men nu är slutet nära för butiken.. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

En av Jönköpings sista skivbutiker stänger

Claes Hernegård på Zaragon Records: Det får räcka nu
9:36 min

Claes Hernegård, sedan 20 år ägare till skivbutiken Zaragon Records, har beslutat att stänga butiken och ge sig ut på nya äventyr.

Zaragon Records på Tändsticksområdet i Jönköping är inne på sin sista vecka. Ägaren Claes Hernegård har nämligen beslutat att stänga igen butiken efter 20 år.

- Den här månaden är det 20 år sedan jag tog över, så det är lite jubileum, men samtidigt känner jag att det har varit en bra tid och jag har träffat många trevliga kunder men det får räcka nu för just denna tiden, säger Claes Hernegård.

Claes kommer dock inte lämna musiken helt och hållet.
- Nu blir det nya äventyr inom det musikaliska landskapet i Jönköping med omnejd.

Många människor har genom åren inte trott att han skulle kunna hålla på så länge, men han har överbevisat allihopa.

- Det roligaste är nog att de flesta tänkte "äsch, det går nog tio år men sen är det nog kört", och det är bara jag som trott att det har gått att fortsätta.

Samtidigt tror Claes att butiken skulle kunnat överleva om han var verksam i en större stad.

- Det har varit mycket tufft och den nya trenden är att man beställer mycket på nätet. Det har tagit hårt och jag skulle nog behöva vara i en större stad, då hade det funkat utmärkt, men det är lite för litet i Jönköping.

På frågan vad Claes kommer sakna mest så är svaret självklart:

- Musiken, kunderna och alla dessa osannolika berättelser. Vi har nog skrattat i flera månader sammanlagt, säger Claes och fortsätter:
- Jag tror att det är en gång på tusen att någon har gått in och handlat och gått efter en minut. Ofta är det en halvtimme som är snittet på hur länge man stannar.

Sommaren 2013 drabbades Claes av cancer, en sjukdom som han nu är frisk från. Hör hela hans historia om sjukdomen, butiken och skivindustrins framtid i ljudklippet i toppen av sidan.

Vad tycker du om att Jönköpings sista skivbutik stänger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".