#missbruksvard

SIS agerar nu mot Fortunagården

SIS kommenterar Fortunagården
9:58 min

Efter P4 Jönköpings granskning av den statliga missbruksvården på Fortunagården i Värnamo agerar nu Statens Institutionsstyrelse (SIS).

– När sådant här händer är det ett misslyckande och därför ska vi nu ta fram en handlingsplan för att förhindra drogförekomsten, säger Christer Pedersen, kommunikationsdirektör till P4 Jönköping

I granskningen har intagna vittnat om att det förekommer narkotika inne på Fortunagården. I november avled en 49-årig kvinna i en förmodad överdos.

Även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har reagerat.

Myndigheten hade redan planerat att senare i vår göra en tillsyn på Fortunagården. Men efter uppgifterna i P4 Jönköpings granskning, överväger nu myndigheten att göra en oanmäld inspektion.

– Att det finns alkohol och droger inne i lokalerna, att personalsituationen beskrivs som den gör, både när det gäller bemanning och kompetens, över huvudtaget vårdens innehåll reser ju frågetecken, säger Erik Kangeryd, enhetschef på socialtjänstenheten på IVO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".